Het overlijden, de verzorging en opbaring
In deze column vertelt Ditje van Arkel-Moree hoe te handelen, kort na een overlijden.
De locatie van overlijden bepaalt welke stappen er genomen moeten worden.
Overlijden thuis
Bij een overlijden thuis dient als eerste de huisarts gebeld te worden, daarna kan voor de laatste zorg de uitvaartondernemer gebeld worden. Deze persoonlijke verzorging van de overledene kan desgewenst thuis plaatsvinden met hulp van familieleden. Verder wordt dan overlegd waar en hoe de overledene opgebaard wordt. Bij een overlijden in een zorginstelling geldt meestal hetzelfde protocol als bij een thuisoverlijden. Het regelgesprek vindt plaats in overleg met de familie.
Thuisopbaring
Bij een thuisopbaring kan de overledene in een kist of op bed worden opgebaard. Een kistopbaring ervaart men soms als een te grote stap ineens en dan kan een bedopbaring het gevoel geven van een meer natuurlijke overgang. Met de familie wordt overlegd wanneer de overledene in de kist wordt gelegd, dat kan na een aantal uren, of dagen.
Door de familie zal er een kledingkeuze gemaakt moeten worden. Dit kan kleding zijn die hiervoor al langer klaarligt, anders zoeken we op dat moment met elkaar iets passends uit. Wat je normaal draagt, draag je ook als je bent overleden, is dan een gangbare gedachte.
Opbaring in het uitvaartcentrum
Bij een opbaring in het uitvaartcentrum, naar wens in een familiekamer waar men 24/7 toegang toe heeft, wordt er overlegd of de familie mee wil om de overledene daar te verzorgen/op te baren of dat men later komt wanneer alles klaar is.
Het is wettelijk verplicht dat de overlijdenspapieren afgegeven zijn door een arts, pas daarna kan de uitvaartonderneming tot vervoer van de overledene overgaan. Op deze wettelijke verplichtingen, het overlijden van iemand in het buitenland, of n.a.v. een ongeval komen we in een volgende column terug.
Overlijden in ziekenhuis
Bij een overlijden in het ziekenhuis belt u de uitvaartondernemer om een afspraak te maken voor het regelgesprek. De familie neemt afscheid op de afdeling, waarna een gespecialiseerde instantie de overledene overbrengt naar het mortuarium. Daar vindt de basisverzorging plaats. De uitvaartondernemer maakt later met deze instantie een afspraak om de overledene op te halen uit het ziekenhuis en zorgt voor de opbaring thuis of in het uitvaartcentrum.
Wij hopen dat deze informatieve column helderheid verschaft. Zijn er nog vragen of wilt u een persoonlijk gesprek dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.
Deze column is eerder verschenen in Het Kompas.